Filosofia culturii


Seminariile de Filosofia Culturii sunt tinute de Asist. univ. dr. Mircea Tobosaru. Cursul de Filosofia Culturii este tinut la Facultatea de Energetica de Lector. univ. dr. Mircea Oancea.

Contact:
mircea.tobosaru@gmail.upb
mircea.tobosaru@upb.ro

 

Sistemul de notare

Comform regulamentului UPB, 80% din nota finala se obtine pe parcursul anului scolar, la seminar si prin diverse evaluari in cadrul cursului. Examinarea finala din cadrul cursului are alocata restul de 20%. Examinarea finala se face inainte de terminarea semestrului I. Data exacta a colocviului va fi anuntata la curs. Notare: trebuie sa aveti minim 4 prezente la seminar; proiectul de seminar – 8 p. ; prezente suplimentare la seminar: 0,5 p./prezenta.

Materiale pentru proiectele de seminar (vor fi postate in curand):

[pentru a gasi si alte imagini relevante cautati si pe google-imagini folosind cuvintele cheie]

Proiect 1: Ce este cultura?
Proiect 2: Tipuri de culturi
Proiect 3: Valoarea culturilor
Proiect 4: Cum dispar culturile sau civilizatiile?
Proiect 5: Triburi I
 • Prezentati 2 triburi din primele 10 de pe acest site:

http://www.beforethey.com/#meetthetribes

 • Fiecare trib este prezentat intr-o serie de fotografii. Trebuie sa inserati pozele in Powerpoint si sa explicati pozele. Pe site gasiti explicatiile in dreapta, unde apare un „i”, de la „informatii”. Cititi, va faceti notite si explicati.
 • Cautati tribul si pe wikipedia si cititi ceva suplimentar de acolo.
Proiect 6: Triburi II
 • Prezentati 2 triburi de  pe acest site (dar nu alegeti din primele 10 triburi, ci din urmatoarele 10):

http://www.beforethey.com/#meetthetribes

 • Fiecare trib este prezentat intr-o serie de fotografii. Trebuie sa inserati toate pozele in Powerpoint si sa explicati pe scurt pozele. Pe site gasiti explicatiile in dreapta, unde apare un „i”, de la „informatii”. Cititi, va faceti notite si explicati.
 • Cautati tribul si pe wikipedia si cititi ceva suplimentar de acolo.
Proiect 7: Islamul
Proiect 8: Femeia in Islam
Proiect 9: Cultura Indiei
 • multe poze, putin text pe fiecare slide, google imagini, wikipedia, youtube; prezentati numai cele mai interesante /fascinante informatii
Proiect 10: Cultura Chinei
 • multe poze, putin text pe fiecare slide, google imagini, wikipedia, youtube; prezentati numai cele mai interesante /fascinante informatii
Proiect 11: Civilizatia mayasa
 • multe poze, putin text pe fiecare slide, google imagini, wikipedia, youtube; prezentati numai cele mai interesante /fascinante informatii
Proiect 12: Civilizatia incasa
 • multe poze, putin text pe fiecare slide, google imagini, wikipedia, youtube, dar si alte site-uri; prezentati numai cele mai interesante /fascinante informatii

Proiect 13: Craciunul

 • traditii, istorie, obiceiuri din alte tari etc.
Proiect 14: Cultura aborigenilor
 •  multe poze, putin text pe fiecare slide, google imagini, wikipedia, youtube, dar si alte site-uri; prezentati numai cele mai interesante /fascinante informatii
Proiect 15: Cultura inuitilor
Proiect 16: Cultura amerindienilor
Proiect 17: Cultura aromanilor
Proiect 18: Fenomenul globalizarii
Proiect 19: Relativismul cultural
Proiect 20: Natura si cultura
Proiect 21: Pop culture
Proiect 23: Cultura hip-hop
Proiect 24: Consumerismul
Proiect 25: Amprenta ecologica
Proiect 26: Capitalismul si libertarianismul
Proiect 27: Kibbutz-urile si ecosatele
Proiect 29: Incalzirea globala
Proiect 30: Protocolul de la KyotoCateva reguli importante in ceea ce priveste proiectul (tin cont de ele la notare):

0. Prezentarea trebuie sa aiba minim 10 minute, maxim 15.

1. Nu începeți sec. Trebuie să captați atenția colegilor. Ca atare, puteti prezenta initial poze interesante, sau un filmulet, sau statistici interesante, sau fapte de genul „Stiati ca…”, sau povestiti ceva legat de situatii si persoane concrete, sau incepeti cu o gluma, sau folositi/prezentati anumite obiecte, recuzita etc.

2. Nu trebuie sa aveti mult text pe slide-uri. Fontul va fi mic si continutul greu de urmarit. Ca atare, aveti grija sa folositi un font mare, iar contrastul sa fie bun (nu folositi culori deschise pentru text acolo unde fundalul este tot de culoare deschisa). Doua-trei propozitii scurte pe slide sunt indeajuns. Folositi liste scurte si cuvinte cheie. Explicatiile le puteti pune in Notele ce pot insoti fiecare slide (vedeti campul pentru Note in partea de jos atunci cand lucrati in PowerPoint). Cand prezentati veti putea vedea notele acestea pe laptop.

3. Folositi multe imagini, grafice, scheme.

5. Nu folositi termeni/statistici/scheme/idei pe care nu stiti sa le explicati.

6. Prezentarea trebuie sa aiba minim 10 minute. Maxim 15 minute.

7. Aveti grija in privinta plagiatului. Puteti sa utilizati scheletul si parti din diverse prezentari powerpoint gasite pe net, insa este necesar sa aveti o contributie majora in prezentare. Este obligatoriu sa prezentati ideile principale din materialele pe care le-am postat pentru fiecare proiect. Nu este nici o problema daca proiectul contine si alte informatii. Acest lucru este, normal, de dorit.  Imaginile, statisticile etc. pot fi preluate si din diferite surse, altele decat cele indicate de mine. Este obligatoriu ca la sfarsit sa aveti o bibliografie unde sa precizati sursele aditionale pe care le-ati folosit.

8. Fiti seriosi cand trebuie. Trebuie insa sa si glumiti… Cautati pe internet si poze sau filmulte amuzante ce au legatura cu subiectul abordat. Asa este mai usor sa pastrati atentia colegilor.

Recomandari:

Folositi Wikipedia, insa dati cautare folosind cuvinte cheie in engleza. Paginile in engleza de pe Wikipedia au un continut mai bogat decat cele in romana.

Folositi Google – Imagini pentru a gasi statistici/grafice si poze ilustrative pentru slide-uri. La fel, veti gasi mult mai multe lucruri daca folositi termeni in engleza. Exemplu: daca dati cautare ”biodiversity statistics” veti gasi zeci de grafice, nu insa daca dati cautare ”biodiversitate statistici”. Folositi impreuna cu termenul in engleza si alti termeni, gen ”funny”, ”facts”, ”amazing”, ”interesting”.

Formulati concluzia intr-un mod usor de retinut. Optional: un ultim moment amuzant: o fotografie amuzanta, un scurt videoclip (sub 5 min.) etc.

Puteti folosi si alte programe pentru proiect, in afara de PowerPoint, gen Prezi sau Sliderocket.


 

 


Anunțuri

Un răspuns la Filosofia culturii

 1. Anonim zice:

  ajutatima sa fac un discurs la DISCURS ”Tema adolescentina in creatiile lui Mircea Eliade si Lucian Blaga”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s